"Oamenii sunt ca vinurile. Cu timpul, fie devin din
ce în ce mai buni, fie se transformă în otet ,, PAPA IOAN AL
XXIII-LEA |
|
|
vindinstele.ro
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- |
CUM SE FACE VINUL BUN |
|
Obtinerea vinurilor de calitate este
conditionata de aplicarea mai multor lucrari cum ar fi: umplerea
vaselor, transvazarea, pritocul, sulfitarea, cupajarea, limpezirea |
Umplerea vaselor
– se realizeaza in scopul eliminarii aerului, diminuarii procesului de
oxidare excesiva si a dezvoltarii unor microorganisme daunatoare.
inainte de umplerea vaselor se dezinfecteaza cu solutie de dioxid de
sulf sau alcool de 50-60%, se face examinarea vizuala, olfactiva,
degustarea vinului si se face plinul cu vin de aceeasi calitate. |
Transvazarea
- se face cu scopul de a
umple vasul de fermentare, de aerisire a vinului care are exces de
dioxid de sulf sau alte mirosuri straine.
Transvazarea se face de regula in
circuit inchis, pentru a evita punerea vinului in contact cu aerul. |
Pritocul
– reprezinta operatiunea de tragere a vinului de pe depozitul de
fermentare format natural. Pritocul se face in prezenta aerului
(deschis) sau in absenta aerului (inchis). in mod obisnuit pritocul se
executa toamna, iarna si primavara. in primul an vinurile se pot pritoci
de 4 ori. Primul pritoc se face dupa desavarsirea fermantatiei
alcoolice, si anume la un interval de 10-15 zile, la vinurile albe, si
dupa 15-35 zile la vinurile rosii.
Pritocul al doilea se face la interval de 1-3 luni dupa
primul, in functie de evolutia vinului. Al treilea se face primavara,
atunci cand vinurile sunt puse la maturare in vase de lemn. Al patrulea
pritoc se face toamna cand, cu aceasta ocazie, vinurile albe sunt supuse
si lucrarilor de conditionare-stabilizare in vederea imbutelierii. |
Sulfitarea-
este una dintre cele mai importante operatiuni aplicate vinurilor
tinere, datorita efectului sau de protectie antioxidanta si
antimicrobiana. Sulfitarea se face cu fitile de sulf si solutii apoase
cu concentratia cuprinsa intre 4-8%. |
Egalizarea
– reprezinta operatiunea de amestecare a doua sau mai multe vinuri ce
provin din acelasi soi sau aceleasi zone de cultura si are drept scop
crearea de loturi mari si uniforme de vin. Aceasta operatie se face de
obicei cu ocazia primului pritoc. |
Cupajarea-
este operatiunea prin care sunt amestecate doua sau mai multe vinuri de
provenienta diferita ca loc si soi si are ca scop corectarea unor
defecte de compozitie si realizarea unor tipuri noi de vin. |
Limpezirea-
este operatiunea prin care vinul este adus intr-o stare de transparenta
specifica prin indepartarea substantelor in suspensie aflate in masa sa.
Limpezirea poate fi spontana sub actiunea gravitatiei, cu ajutorul
substantelor cleitoare prin atragerea particulelor in suspensie din vin
sau prin filtrare si centrifugare. |
|
|
|
|
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- |
|
|
|